Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 04.02.2005
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: L.R.
Titlul articolului: Disputa
Acces online: https://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Disputa-transformat-nationalist-impotriva-maghiarilor_0_64194604.html


"Tigan" versus "rom". Aceasta a fost disputa care i-a tinut in priza pe senatori, ieri, timp de o ora. Cel care a ridicat chestiunea a fost pesedistul Antonie Iorgovan, starnit de doua acte normative

"Tigan" versus "rom". Aceasta a fost disputa care i-a tinut in priza pe senatori, ieri, timp de o ora. Cel care a ridicat chestiunea a fost pesedistul Antonie Iorgovan, starnit de doua acte normative referitoare la minoritatea roma, printre care si infiintarea unei agentii care sa se ocupe de problemele acestei minoritati. Iorgovan a povestit ca, in timpul unei vizite in Polonia, in 1996, a aflat ca parintii polonezi isi sperie copiii ca ii vor da "la romani" daca nu sunt cuminti. "Deci romanii sunt asimilati cu romii! Trebuie sa rezolvam odata aceasta chestiune!", a spus senatorul pesedist. Frunda Gyorgy (UDMR) s-a revoltat, afirmand ca asemenea conceptii sunt impotriva "curentului european" si ca nu este nimic jignitor in a fi considerat rom. "Si pe mine ma speria bunica mea, cand eram copil, ca ma da la tigani. (...) Romania este tara europeana cu cel mai mare numar de romi, in jur de 3 milioane, din care doar 500.000 s-au declarat, la recensamant, ca fiind de aceasta etnie", a adaugat Frunda. "Asistam la un moment istoric: un lider al UDMR recunoaste ca cea mai numeroasa minoritate este cea a tiganilor. Pai sa infiintam o agentie nationala pentru maghiari si sa scapam de UDMR!", a intervenit peremistul Gheorghe Funar, dand glas celei mai vechi obsesii ale sale. In cele din urma, disputa a fost transata de senatorul-academician Razvan Theodorescu, care a spus ca ambii termeni sunt corecti si ca termenul de "tigan" nu este ofensator.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.