Numele cotidianului: Adevărul
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Autorul articolului: L.R.
Titlul articolului: Disputa
Acces online: https://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Disputa-transformat-nationalist-impotriva-maghiarilor_0_64194604.html

"Tigan" versus "rom". Aceasta a fost disputa care i-a tinut in priza pe senatori, ieri, timp de o ora. Cel care a ridicat chestiunea a fost pesedistul Antonie Iorgovan, starnit de doua acte normative referitoare la minoritatea roma, printre care si infiintarea unei agentii care sa se ocupe de problemele acestei minoritati. Iorgovan a povestit ca, in timpul unei vizite in Polonia, in 1996, a aflat ca parintii polonezi isi sperie copiii ca ii vor da "la romani" daca nu sunt cuminti. "Deci romanii sunt asimilati cu romii! Trebuie sa rezolvam odata aceasta chestiune!", a spus senatorul pesedist. Frunda Gyorgy (UDMR) s-a revoltat, afirmand ca asemenea conceptii sunt impotriva "curentului european" si ca nu este nimic jignitor in a fi considerat rom. "Si pe mine ma speria bunica mea, cand eram copil, ca ma da la tigani. (...) Romania este tara europeana cu cel mai mare numar de romi, in jur de 3 milioane, din care doar 500.000 s-au declarat, la recensamant, ca fiind de aceasta etnie", a adaugat Frunda. "Asistam la un moment istoric: un lider al UDMR recunoaste ca cea mai numeroasa minoritate este cea a tiganilor. Pai sa infiintam o agentie nationala pentru maghiari si sa scapam de UDMR!", a intervenit peremistul Gheorghe Funar, dand glas celei mai vechi obsesii ale sale. In cele din urma, disputa a fost transata de senatorul-academician Razvan Theodorescu, care a spus ca ambii termeni sunt corecti si ca termenul de "tigan" nu este ofensator.